27 August, 2012

Doa Ketika Mengandung @ Memudahkan Bersalin

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ini ada satu doa yang diberikan oleh mantan mufti Negeri Sembilan, iaitu Dato’ Murtadza bin Haji Ahmad. Amalkanlah doa ini setiap hari masa dekat-dekat nak bersalin. Bagi ibu-ibu yang badannya  tidak berapa kuat semasa mengandung, pada pendapat saya (baca baik-baik, ini cadangan saya sahaja), amalkan membaca doa no.8 banyak-banyak. Sebaik-baiknya mintalah izin daripada Dato’ Murtadza sebelum mengamalkan doa ini.  Sekian, semoga bermanfaat.

Boleh copy-paste doa ini tetapi tolong masukkan link ini: http://amalan-doa-mustajab.blogspot.com/

1.
Al-Fatihah
1x

2.
أَسْتَغْفِرُ اللهَ إِنَّ اللهَ كَانَ تَوَّابًا
70x
3.
يَا لَطِيْف
100x atau 1000x
4.
رَبِّ سَلَّمْ سَلَّمْ
Maaf kat atas tu baris salah. Sebenarnya (Rabbi sallim sallim)
25x
5.
رَبِّ يَسِّرْ وَلَا تُعَسِّرْ يَا كَرِ يْم
25x
6.
رَبِّ يَسِّرْ وِلَادَتِيْ تَيْسِيْرًا
25x
7.
رَبِّ يَسِّرْ ولادَتَهَا  تَيْسِيْرًا
(dibaca oleh suami)
25x

8.
رَبِّ يَسِّرْ وِلَادَتِيْ تَيْسِيْرًا وَسَلِّمْنِيْ وَسَلَّمْ
 مَا فِيْ بَطْنِيْ وأطِلْ حَيَاتِيْ وحَيَاتَهُ فِيْ طَاعَتِكَ وَرِضَاكَ
(Ya Tuhan! Mudahkanlah aku bersalin, selamatkanlah kandunganku, panjangkanlah umurku dan umur kandunganku, agar hidup dalam mentaati-Mu dan mendapat keredhaan-Mu.)

12x

9.
رَبِّ يَسِّرْ  ولادَتَهَا  تَيْسِيْرًا وَسَلِّمْهَا وَسَلَّمْ
مَا فِيْ بَطْنِهَا وأطِلْ حَيَاتَهَا وحَيَاتَهُ فِيْ طَاعَتِكَ وَرِضَاكَ
(dibaca oleh suami) - Ya Tuhan! Mudahkanlah dia bersalin, selamatkanlah kandungannya, panjangkanlah umurnya dan umur kandungannya, agar hidup dalam mentaati-Mu dan mendapat keredhaan-Mu.

12x

Doa dalam bentuk image (maaf kualiti gambar kurang baik)




40 comments:

  1. Minta izin untuk baca doa ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamu'alaikum wbt

      Ya silakan cikgu semoga bermanfaat, alhamdulillah.

      Delete
    2. Assalammu'alaikum warah matullahhiwabarakatuh,
      salam ukhwah, dengan izin allah mohon atas keberkatan do'anya untuk di amalkan.
      salam kenal dari masyarakat riau.
      nama: salman
      Hp: 085261711741

      Delete
    3. Wa'alaikum salam warah matullahi wabarakaatuh

      Alhamdulillah, semoga saudara Salman sentiasa mendapat kasih sayang,rahmat dan barakah daripada Allah SWT.

      Ya, dipersilakan semoga saudara dan famili mendapat manfaat daripada doa tersebut, amin.

      Delete
  2. Minta izin Ust utk amalkan doa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya silakan puan, semoga membantu insyaAllah.

      Delete
  3. assalamualaikum ustaz, minta izin ustaz untuk sy amalkan doa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya shiera, silakan. Alhamdulillah

      Delete
  4. Assalam ustaz...minta izin untuk saya amalkan doa ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya tuan/puan, silakan semoga mendapat manfaat dan barakah, amin.

      Delete
  5. Asalammualaikum ustaz..mintak izin sy amlkn doa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan puan. Alhamdulillah

      Delete
  6. Assalamualaikum ustaz, mohon utk beramal dgn doa ini. Semoga Ustaz sekeluarga diberkati dan di rahmati Allah atas ilmu yg manfaat ini. InsyaAllah Amin

    Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan puan. Semoga berkat insyaAllah.

      Delete
    2. Amin, Ya Rabb. Alhamdulillah

      Delete
  7. assalamualaikum ustaz, mohon utk amalkan doa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan pn Nazliza. Semoga mujarab in sya Allah.

      Delete
  8. Ustaz,minta izin utk sy dan suami amalkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya silakan, semoga barakah in sya Allah walhamdulillah.

      Delete
  9. Wa'alaikum salam wbt

    Puan Nazliza dan cik pEnNa, ya silakan ... alhamdulillah

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..minta izin amalkan doa ini...saya mempunyai alahan yg teruk skrang ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan, semoga sihat dan cepat sembuh.

      Delete
  11. Salam..mohon izin untuk diamalkan doa ini..
    -Puan Nadia-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan puan Nadia.

      Delete
  12. assalam ustaz.. minta izin utk saya amalkn doa ini.. moga dipermudahkn segalanya atas izin Allah SWT.. amin - norhaida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan pn norhaida.

      Delete
  13. Assalam ustaz.. mohon izin utk amalkn doa ini.. moga dipermudahkn segalanya atas izin ALLAH SWT.. Amin.. Norhaida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan puan Norhaida. Alhamdulillah dan semoga mujarab in sya Allah

      Delete
  14. Assalamualaikum ustaz.mohon sy n suami amalkan wlaupun tuk ibu mengandung....sebenarnya dh 3 thun khwin n Blum Ada zuriat lagi...doakan tuk kami ye...zalila n fazli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt.

      Amalkan membaca ayat 30 surah al Anbiya'. Selepas baca, berdoalah bersungguh-sungguh sepenuh hati agar dikurniakan cahaya mata. In sya Allah.

      Delete
  15. Askm.ust. mohon izin amal doa ini.satu lagi minta ust.bariskan perkataan
    وﻻدتها dan وأطل

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya, silakan. Maaf, buat masa sekarang notebook saya rosak tidak boleh on. Jadi saya tidak dapat membuat baris pd perkataan tersebut. Saya terpaksa guna mobile phone jadi keupayaannya terhad.

      Walau bagaimanapun saya cuba tampal image doa tersebut, tapi kualiti gambar kurang baik.

      Wasalam.

      Delete
    2. Anonymous16 May, 2014

      salam

      mohon izin untuk saya amalkan doa ni yea..

      Delete
    3. Wa'alaikum salam wbt

      Silakan tuan/puan.

      Alhamdulillah

      Delete
  16. salam Ya Ustaz.

    Mohon izin diamalkan. Isteri dah 2 bulan lebih mengandung. Jumpa juga akhirnya zikir untuk saya amalkan untuk permudahkan dan meringankan beban/kepayahan isteri di kala isteri mengandung dan untuk mudahkan bersalin. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam wbt

      Ya silakan, alhamdulillah.

      Delete
    2. Assalamualaikum ustaz, mohon utk beramal dgn doa ini. Semoga Ustaz sekeluarga diberkati dan di rahmati Allah atas ilmu yg manfaat ini. InsyaAllah Amin. Semoga dipermudahkn segalanya atas izin ALLAH SWT.. Amin..

      Nur Fadzlina & Hisyamudin

      Delete
    3. Assalamualaikum ustaz, mohon utk beramal dgn doa ini. Semoga Ustaz sekeluarga diberkati dan di rahmati Allah atas ilmu yg manfaat ini. InsyaAllah Amin. Semoga dipermudahkn segalanya atas izin ALLAH SWT.. Amin..

      Nur Fadzlina & Hisyamudin

      Delete
    4. Wa'alaikum salam wbt

      Silakan Fadzlina, alhamdulillah

      Delete
  17. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, minta izin untuk amalkan smua doa di dalam blog ini.

    ReplyDelete